Turk PDR (Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR)
http://turkpdr.com/haberler/pdr-psikoloji-haberleri-11/pdr-mezunlarindan-meb-onunde-eylem-2014.html

PDR mezunlarından MEB önünde eylem (07.05.2014)

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) üyeleri Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik taslağını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde protesto etti.


Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR) üyeleri Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik taslağını Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde protesto etti.





Dernek üyesi bir grup ile bazı sendikaların temsilcileri Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanarak, sloganlar attı.

     

Grup adına açıklamayı yapan Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Filiz Bilge, üniversitelerin psikolojik danışma ve rehberlik bölümlerine ilk yüzdelik dilimlerle öğrenci alındığını söyledi. Bilge, mezunların başta MEB olmak üzere birçok bakanlıkta istihdam edildiğini anlatarak şöyle konuştu:

“Meslektaşlarımızın okullarda verdiği önemli hizmetlere rağmen unvan sorunları bir türlü çözülmedi. MEB 20 Şubat'a kadar bu bölüm mezunlarını rehber öğretmen olarak istihdam etti, ancak bu tarihten sonra alan adlarını rehberlik olarak değiştirdi.



Okullarda çalışan mezunlar fiili olarak öğretmenlik yapmamalarına rağmen yıllarca rehber öğretmen unvanıyla kimlik karmaşası içinde çalışmalarını sürdürdü. İş ile unvan arasındaki uyuşmazlığı gidermek konusunda yapılan tüm girişimler ise sonuçsuz kaldı.

     

MEB, psikolojik danışma ve rehberlik alan adı değişikliğinden sonra rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yönetmeliği ile özel eğitim hizmetlerini birleştirdi. Özel eğitim ve rehberlik hizmetleri adında yeni bir yönetmelik taslağı yayınlandı.”



Çalıştay önerisi



Yönetmeliğe yönelik görüşlerini MEB ile paylaştıklarını anlatan Bilge, sözlerine şöyle devam etti:

"Psikolojik danışma ve rehberlik ile özel eğitim hizmetleri ayrı iki disiplin ve çalışma alanı. Bundan dolayı yönetmelikleri de ayrı olmalı. Psikolojik danışma ve rehberlik, özel eğitim hizmetlerinin içinde yürütülecek bir hizmet alanı değil. Tüm öğrencilere açık ve sürekliliği olan bir özelliği var. Oysa özel eğitim sadece özel eğitim gerektiren öğrencilere yönelik bir hizmet. Bu nedenle yönetmelikleri de ayrı olmalı.”



Bilge, açıklamanın ardından, yönetmelikle ilgili Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü’nün kendisini aradığını ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın konuyla ilgili bir çalıştay yapılması önerisini ilettiğini söyledi.



Manisa’da 20 üyeden protesto



Derneğin Manisa Şubesi üyesi 20 kişi ise, ‘rehber öğretmen’ isminin ‘Rehberlik’ olarak değiştirilmesine kimlik karmaşası yarattığı iddiasıyla tepki gösterdi. Dernek üyeleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri ile Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliklerinin birleştirmesinin de hata olduğunu söyledi.

Manisa Şubesi Başkanı Zehra Doğruoğlu, Derneğin Yönetim Kurulu üyeleri ve çeşitli okullarda Rehber Öğretmen olarak görev yapan uzmanlar, bugün Manolya Meydanı’nda biraraya geldi. Yaklaşık 20 kişilik grup adına açıklamayı Dernek Yönetim Kurulu üyesi Zafer Çimen yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi ile ‘Rehber Öğretmen’ isminin ‘Rehberlik’, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri yönetmeliği ile Özel Eğitim Hizmetleri yönetmeliğinin ise tek bir çatı altında toplanarak ‘Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri’ olarak değiştirildiğini söyledi.



Türkiye’de Psikolojik Danışma ve Rehberlik Mesleği’nin giderek önem kazandığını söyleyen Zafer Çimen, "Ülkemizde 60 yıllık bir geçmişe sahip olan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Mesleği, ülkemizde görünür ve bilinir olduğundan bugüne değin sürekli yükselen bir trend gösterdi. Üniversitelerimiz, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, öğrencilerini günün koşullarına, ihtiyaç duyulan alanlara uygun yeterlilikte yetiştirme gayreti içinde çalışıyorlar. Bundan dolayı, mezunlarımız ülkemizde en çok ihtiyaç duyulan ve aranan eleman konumundalar" dedi.



Psikolojik Danışma ve Rehberlik mesleğini yapanların özelliklere okullardaki unvan karmaşasının çözümlenemediğini dile getiren Çimen, "Milli Eğitim Bakanlığı, 20 Şubat 2014 tarihine kadar mezunlarımızı ‘Rehber Öğretmen’ unvanı ile istihdam etmekte iken, bu tarihten sonra alan adımızı ‘Rehberlik’ olarak değiştirdi. Okullarda çalışan mezunlarımız, fiili olarak öğretmenlik görevi yapmamalarına rağmen yıllarca rehber öğretmen unvanı ile kimlik karmaşası içinde çalışmalarını sürdürdüler" dedi.



“Neden unvan değişikliği olduğunu bilmiyoruz”



Antalya’da okullarda ‘rehber öğretmen’ unvanıyla çalışan psikolojik danışmanlar da, Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmeliklere tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Antalya Şubesi’ne üye psikolojik danışman ve rehber öğretmenler adına Şube Başkanı Salih Sapmaz basın açıklamasını okudu. Sapmaz şöyle dedi:

“Psikolojik danışma ve rehberlik mesleği Türkiye’de 60 yıllık geçmişe sahip. Başta eğitim olmak üzere pek çok alanda önemli hizmetler yapıldı. Meslektaşlarımızın verdiği bu çalışmalara karşı unvan sorunumuz bir türlü çözülemiyor. 20 Şubat tarihine kadar mezunlarımızı ‘rehber öğretmen’ unvanıyla istihdam eden MEB, bu tarihten sonra alan adımızı ‘rehberlik’ olarak değiştirdi. Neden böyle bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğu konusunda doğru, sağlıklı ve net bir bilgiye sahip değiliz."




 




Turk PDR (Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR)
http://turkpdr.com/haberler/pdr-psikoloji-haberleri-11/pdr-mezunlarindan-meb-onunde-eylem-2014.html