Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
Meslek
Meslek, insanlara mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplum tarafından belirlenmiş faaliyetler bölümü olarak ifade edilebilir.
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 4171 | 21.03.2011

Meslek, insanlara mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan, belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplum tarafından belirlenmiş faaliyetler bölümü olarak ifade edilebilir.

Meslek, ekonomik bir etkinlik olarak, insan yaşamının en az üçte birini kapsayacak bir zaman birimi içinde sürdürülen faaliyetleri içermektedir. Meslek, sadece ekonomik çıkar için bir etkinlik değildir. Çünkü paraya ihtiyacı olmayan insanların da birer meslek edindiklerini görüyoruz. Meslek edinmek demek gizil güçlerini kullanmak demektir. Gizil güçlerini kullanmak insana mutluluk verir.
Ne var ki insanların gizil güçlerine veya yeteneklerine uygun bir meslek alanı seçebilmeleri giderek güçleşen bir gelişim görevi haline gelmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle sürekli olarak meslek çeşitleri artmakta, geleneksel mesleklerden bazıları çalışma yaşamından silinmekte ya da az çok değişikliğe uğramaktadır.
Teknolojinin gelişmesi işbölümünü artırmakta, bu da çağımız gençlerinin çevresindeki gençlerin çalışmalarını gözleyerek bir mesleğe hazırlanmasını giderek olanaksız hale getirmektedir.
Meslek seçimini güçleştiren bir diğer etken ise, bireyin kendini doğru, ayrıntılı ve gerçekçi olarak değerlendirmede güçlük çekmesidir.


Bireyin meslek seçimine yardım ederken şu bilgilerin esas alınması gerekli görülmektedir.
1-Bireyin fiziksel özellikleri, kişisel görünüş, esas ve konuşma biçimi, genel sağlık ve enerji düzeyi, fiziksel engelleri vb.
2-Kişisel nitelikleri- Amaçları, güdüleri, değerleri, duygusal düzenlilik ve olgunluk düzeyi, benlik tasarımı, sosyal gelişimi, başkaları ile ilişkileri, geçimi vb.
3-Genel ve özel zihinsel akademik özellikleri,
4-İlgileri,
5-Okul ve okul dışı yaşantıları, başarı düzeyi, etkinliklere katılması,
6-Aile statüsü ve aile özgeçmişi, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi, kültürel özgeçmişi, çocuğa karşı ailenin ilgi ve tutumu, aile üyeleri arasındaki ilişkiler vb.

Meslek alanlarını tanıma;
1-İşin özelliği, yapısı,
2-Meslekte gereken özellik ve yetenekler,
3-Mesleğin gerektirdiği eğitim düzeyi,
4-Mesleğe giriş koşulları,
5-Çalışma koşulları,
6-Meslekte personel ihtiyacı ve personel alama eğilimi,
7-Mesleğin gelir durumu.
Bir meslek edinme süreci okul öncesi dönemde başlar. Bu sürecin sağlıklı yaşanması için her dönemde başarılması gereken “mesleki gelişim görevleri” vardır. Bu görevlerin başarılması ve sağlıklı bir eğitim sürecinin yaştılması için çocukların ve gençlerin yardıma ihtiyacı vardır.
Anaokulundan başlayarak lise yıllarına kadar öğretmenin görevleri vardır. Çocuğun mesleki görevlerini yerine getirmesi için ders içi ve ders dışı etkinliklerde yapabileceği çeşitli görev ve sorumlulukları vardır.

« Önceki MakaleSonraki Makale »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 18

Hayrı giymemesi gerekir
% 75

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3111880
Toplam Çoğul Hit: 22061769
Kimler Online ?
44 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz