Turk PDR (BERNA NAZİK KÖSEOĞLU)
http://turkpdr.com/makale/aile-danismanligi/ders-calisma-konusunda-aileye-dusen-gorevler-523.htm

DERS ÇALIŞMA KONUSUNDA AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER; (11.11.2013)

Ailelerin ev içi düzenleme ve olumlu disiplin yöntemleriyle çocuklarına ders çalışma alışkanlığı kazandırmaya yardım etmeleri üzerine bir yazıdır.Bu konuda daha pek çok sorumluluğu olan ailelere fikir vermek ve yol gösterici olmak amacıyla hazırlanmıştır.


Özellikle ergenlik dönemine yani ortaöğretim dönemine geldiklerinde ailelerin ilk sorunu hale gelir öğrencilerin derslerindeki düşüş ve notları. Çünkü önlerinde hayatlarının son dönemeçleri vardır ve artık üniversite, eğitim hayatlarındaki son düzlüktür. Bir şekilde ortaöğretim yani lise tercihleri ile çocuklarının yarıştan kopmadığını düşünen anne ve babalar artık panik duygusunu yaşamaya daha çok başlarlar. Ders çalışma davranışı sadece çocuğunuzun sorumluluğunda olan ve bir konu değildir. Ailelerin de ders çalışmanın bir sorumluluk olduğunu çocuklarına öğretmeleri gerekmektedir. Eğer çocuğunuz ders çalışmıyorsa neden çalışmıyor sorusu yanında ne yaparak bu yönünü geliştirebilirim demek daha doğrudur. Çünkü bu üçayaklı bir masa gibidir. Okuldaki eğitim, öğrenci ve aile beraber hareket etmedikten sonra sonuca ulaşamaz. Üç ayaklı bir masanın bir ayağı olmadan duramayacağı gibi……



Ders çalışmak aslında ailelerinin olumlu davranış kazandırmaları yönünde verdikleri eğitimin bir parçasıdır. Yani aile davranış eğitimi konusunda sorunlar yaşamadıysa muhtemelen de bu konuda da sorun yaşamayacaktır. Ancak davranış eğitiminde sorun yaşayan aileler için durum daha da endişe verici hale gelmektedir. Çocuğunuza olumlu davranışlar kazandırmak bütünü kapsıyorsa, çocuğunuzun ders çalışma davranışını sağlıklı yürütebilmesi sadece ders çalışma konusuna değinmekle de gerçekleşmeyecektir. Bu konuda ilk olarak anne ve babaların ev kurallarını ve düzenlerini gözden geçirmelerinde fayda vardır. Evimde kurallar var mı ve düzenli miyiz? Bu sorunun cevabı evetse işimiz daha kolay olacaktır ancak hayır ise ilk olarak bu konuya odaklanılmalıdır. Sabah kalkış, kahvaltı akşam yemeği ve sonrasındaki zamanlardaki planlamalarınızı düzenlemeniz faydalı olacaktır. Kimin ne yapacağının belli olmadığı, her an misafir ağırlanabilen, aile fertlerinin daha bireysel olduğu ailelerde ders çalışma davranışı da sorumluluk bilinciyle düzenli olarak yapılmayacak şartlar olgunlaşırsa gerçekleşecektir. Unutmayın ki hiçbir başarı tesadüf değildir. Belli bir düzen dâhilinde sistematik olarak yapılan çalışmaların sonucundadır. Çocuğunuzun kuralları ve sorumlulukları bildiğinden emin olun. Sizin kuralları netleştirmeniz ve çocuğunuza iletmeniz çok önemlidir. Uyulmadığında ise ceza vermek yerine o davranışın doğal sonuçlarına katlanması veya mahrumiyetler yaşaması hem davranışla ilgili farkındalıklarını arttıracak hem de tepki geliştirme olasılığını arttıracaktır. Ancak bu durumları öncesinde konuşmanız ve iletmeniz çocuğunuzun sonuçları bilmesine ve davranışlarına bu yönde şekil vermesine izin verecektir. Hem eşinizle hem de kendi içinizde tutarlı olmak durumundasınız. Bundan sonra hafta içi ders çalışmadığında hafta sonu telafi etmek için dışarı çıkamayacaksın diyerek bir kural oluşturduktan sonra bunun takipçisi olmak durumundasınız. Eğer hafta içi ders çalışmayan çocuğunuz hafta sonu bunun sonucuna katlanmadığında, hem size inanmayacak hem de bunu sürekli hale getirecektir. Çünkü böyle durumlarda çocuğumuza verdiğimiz mesaj “Söylediğime inanma, istediğini yapabilirsin. Ben söylesem de yapmam” olacaktır. Aynı zamanda karı koca veya çocuğun eğitiminden sorumlu diğer yetişkinlerle de aynı doğrultuda hareket etmek çocuğa düzen sağlayacaktır. Annenin evet dediğine babanın hayır demesi hem çocuğun kafasını karıştıracak, hem anne baba ilişkilerine bakış açısını zedeleyecektir. Bir süre sonrada anneden izin alınacaklar veya babadan saklanacaklar şeklinde şemaları oluşacak ve bu da ilişkilere tümden zarar verecektir. Tüm bunların kararlı ve sabırlı bir tutumla gerçekleşmesi gerektiği de unutulmamalıdır.



Çocuklarımız anne ve babaların aynalarıdır. Ailelerde çocuğunun davranışlarındaki etkilerini görmek zorundadır. Beklide sürekli şekilde çocuğumuzun ders çalışmadığından şikâyet etmek yerine anne baba olarak bu filmde başrol oyuncusu olduğumuz görmek durumundayız. Eğer anne ve babalar tutumlarını ve davranışlarında küçük değişiklikler yaratabilirlerse bunun çocuklarına yansıması çok daha hızlı olacak ders çalışma ile ilgili sorunlarla beraber pek çok sorunu da alıp götürecektir.



Berna Nazik KÖSEOĞLU Psikolojik Danışma




Turk PDR (BERNA NAZİK KÖSEOĞLU)
http://turkpdr.com/makale/aile-danismanligi/ders-calisma-konusunda-aileye-dusen-gorevler-523.htm