The First Grader(Birinci Sınıf )
84 yaşında ilkokula yazılan Kenyalı Kimani Maruge'nin gerçek hikayesi. 2002 yılında Kenya hükümeti ilköğretimin parasız olacağını ilan eder. Küçük bir dağ köyündeki ilkokulun yeni bir öğrencisi vardır artık; 80'lerindeki Kimani
Maruge (Oliver Litondo). Yıllarca ülkesinin özgürlüğü için savaşan bu yaşlı adam, şimdi eğitim görmek için okul sırasına oturmuştur. Öğretmen Jane Obinchu (Naomie Harris), Maruge'nin bu çabasını canı gönülden destekler
"Ölü Ozanlar Derneği", hakikaten devrimci bir bakış açısına sahip olan kitap/filmlerden birisi. Gerek anlatımı, gerekse de başroldeki Robin Williams'tan genç oyunculara dek, herkesin üst düzey performans göstermesi filme lezzet katıyor. Filmde yer yer gerçeküstü göndermeler ve arkadaşlar arası dayanışmayı çok etkili bir şekilde dışavuran sahneler mevcut... 1950’lerin Welton Akademisi ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan ancak gerikafalılığın iktidarda olduğu bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir yer haline getirmektedir. Fakat yeni İngilizce öğretmeni John Keating’in okula atanmasıyla çok şey değişecektir... Keating öğrencilerine ders kitaplarını yırtıp atmalarını, kalıplaşmış düşünce şekillerinden uzaklaşmalarını ve hayatlarını dolu dolu yaşamalarını öğütlemesiyle okulun statükocu tavrına son derece zıt bir profil çizmektedir. Öğrencilerini şiir ve nitelikli edebi yapıtlarla tanıştıran Keating onların pek çoğu üzerinde derin bir etki yaratır ve onların geleceğe dair hayallerinin şekillenmesini sağlar. Elbette Keating’in yaklaşımının okul yönetimi tarafından farkedilmesi ve üstüne gidilmesi uzun sürmeyecektir. Fakat okul müdürü Nolan Keating’i okuldan uzaklaştırma kararı aldığında hayatlarını değiştirdiği öğrencileri Keating’i savunmak için harekete geçerler. 1989’da dört dalda Oscar’a aday olan Ölü Ozanlar Derneği, Tom Schulman’a En İyi Senaryo ödülünü getirmişti. Williams'ın da, ilerici öğretmen rolüyle destan yazdığını ve kariyerinin en iyi oyunlarından birini çıkardığını da söylemek mümkündür...
Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başlayan ergenliğe erken ergenlik deniyor. Ergenlik yaşının erkene kayması ve tamamlanma süresinin uzamasında endokrin bozucuların etkisi var.
Uzmanlara göre, çevresel faktörler, hormonlar, tarım içerikli ilaçlar, deterjanlar, boyalar, bazı kozmetik ürünler, ıslak mendiller, biberonlar, plastik içeren gıda ambalajları ile oyuncaklar gibi endokrin bozucular ergenlik ile büyümeyi olumsuz etkiliyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Karagüzel, ergenlik yaşının kızlarda 9-11, erkeklerde ise 10-12 yaşlarında başladığını söyledi.
Kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce başlayan ergenliğe erken ergenlik denildiğini belirten Karagüzel,''Ergenlik başlama yaşının erkene kayması ve tamamlanma süresinin uzamasında çevresel faktörlerin, özellikle endokrin bozucuların etkisine yönelik bulgular var'' dedi.
''PLASTİK AMBALAJLARDAKİ RAKAMLARI OKUYUN''
Karagüzel, endokrin bozucuların vücutta başta üreme sistemi olmak üzere bir çok organ üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkat çekerek plastik ambalajlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Karagüzel, ''Bütün kullandığımız plastik eşyaların altında üçgen işareti var. Üçgenin içerisinde de numaralar yazılı. Bu numaralar da bizim için yararlı mı değil mi onu gösterir. Bu yüzden bu numaralara dikkat etmemiz gerekiyor. 3, 6 ve 7 ile numaralandırılmış plastiklerden uzak durulmalıdır. Sağlık açısından risk taşırlar'' dedi.
Devamını Okumak İçin Tıklayın
Video Haber | 22.01.2013 | Okunma: 13114 | Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR
HİPNOZ NEDİR NE DEĞİLDİR
HİPNOZ NEDİR NE DEĞİLDİR PSİKİYATRİST PSİKOTERAPİST UZMAN DOKTOR SEVİLAY ZORLU