Turk PDR (Turkpdr.com)
http://turkpdr.com/corner-post.php?ss=&w=ertelenmis-hayatlar

ERTELENMİŞ HAYATLAR (11.11.2010)

Çevremize baktığımızda hayattan bir beklentisi olmayan insanların çoğaldığını görüyor musunuz? Ben görüyorum ve bu beklentisi olmayan insanların çoğu yada benim çevremdekilerin çoğu diyelim üniversite mezunu. Bu insanlar 4 yıl eğitim veya bir başka fakülteden mezunlar ve üniversiteyi kazandıklarında hem onların hem de ailelerinin hayattan beklentileri artmış. Dört yıl boyunca da bu hayallerle okumuşlar şimdi ise bir işleri olmadığı için beklentilerini ertelemek zorundular.
Her ilde bir üniversite açmak eğitimdeki sorunu çözer mi? Ülke olarak her zaman genç nüfusa sahip olmaktan dolayı övünürüz ama bu insanların eğitimlerini ve iş ihtiyaçlarını karşılamasak genç nüfus neye yarar.
Ben bu yazımda daha çok dört veya beş yıl eğitim fakültelerinde okumuş ve okurken bir gün öğretmen olmayı bekleyen tüm eğitim mezunları arkadaşlarıma ayırdım. Diğer fakülte mezunlarından şimdiden özür diliyorum.
İlk önce sınıf öğretmenlerinden başlayalım. Türkiye’de her sene en çok eğitim mezunun olduğu bölüm. Türkiye’nin geleceğine yön veren çocuklarımızın yetişmesini sağlayan öğretmenlerimiz. Hepimizin hayatında kendimize örnek aldığımız bir sınıf öğretmenimiz vardır. Arkadaşlarımız bu bölümden mezun olurken sınıf öğretmeni olmayı bekliyorlar ama ne yazık ki şu anki sistemin kurbanı oluyorlar, KPSS’den istenilen puanı alamadıklarında bir yılları boşuna gitmektedir. Yapabilecekleri başka bir iş olamadığından bazen inşaatlarda bazen de bir lokantada çalışırken görüyoruz ve birçoğumuz şöyle konuşmalara şahit oluyoruz. “Şu çalışan genç var ya bizim komşunun oğlu 4 yıl ünv. okudu ama şimdi burada çalışıyor.” Bunun o arkadaşımızın üzerinde yaptığı etkiyi ancak onun durumunda olan biri anlar. Bu durumu diğer tüm eğitim fakültesi mezunlarına (Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi) genelleyebiliriz.
Her ile bir üniversite açılacağına bu mezunlara iş imkanı bulmak ve mevcut üniversitelerin ihtiyaçlarını karşılamak ülkemize daha faydalı olmaz mı? Ya da meslek liselerin eğitim kalitelerini artırıp bu insanların üniversiteye girmeden iş imkanı sağlamak daha iyi olmaz mı?
Yazımın başlığı ertelenmiş hayatlardı. Üniversite mezunların erteledikleri hayatlarından bahsedeyim örneğin iş bulamadığı için üç dört yıl nişanlı kalıpta ayrılan arkadaşlarımız yok mu? Ya da başkalarına muhtaç kalmamak için iki üç işte çalışan arkadaşlarımız yok mu? Hiç böyle bir olayla karşılaştınız mı? Bir parkta otururken sırf KPSS’den konuştuğunuz için yan masadan biri dönüp de hocam eğitimden kaç net yapıyorsun diye sordu mu? Bana sordular ve cevap vermekte çok zorlanmıştım. Son zamanlarda üniversite mezunlarının iş bulmakta zorlandıklarını biliyor muydunuz?
Bu insanlar hayatlarında hep bir şeyleri erteliyorlar 4 yıl okudukları bölümlerden mezun olmalarına karşı üç dört yıldır atanamayan ve karamsarlığa düşen tüm arkadaşlarıma önümüzdeki hfta girecekleri KPSS sınavında başarılar dilerim.
Benim bu kutsal mesleği seçmemde kendime her zaman örnek aldığım ilkokul öğretmenim Hülya ÇİRİT ve okulumuzun hem müdürü hem de coğrafya ve tarih öğretmeni diğer tüm derslerimizden geri kalmamız için o derslere de giren ve bizi eğitmek için gecesini gündüzüne katıp çalışan Hilmi BALÇI’ya teşekkür ederek bitirmek istiyorum.


Turk PDR (Turkpdr.com)
http://turkpdr.com/corner-post.php?ss=&w=ertelenmis-hayatlar