Sevgili öğrenciler bu çalışma için motivasyon konusunu seçmemin nedeni Rehberlik Servisinden yardım talep eden öğrencilerinin çoğunluğunun ortak sorunu olması.
Şundan emin olunki öğrenmeye motive olmadığınız müddetçe okuldaki hiçbir kitap, öğrenme aracı veya öğretmen sizleri sıkı bir çalışma için hazır hale getiremez. Çok yoğun bir yaşam temposunun yaşandığı bu çağda içsel kaynaklı motivasyon( istek,odaklanma) ve dışsal kaynaklı motivasyon(çevresel faktörler,çalışma ortamı vb.) okul başarınızın temelini oluşturuyor. Bu bağlamda motivasyonunuz nekadar yüksekse okul başarınızda o derece yükselecektir. Peki motivasyonunuzu arttırmak için neler yapabilirsiniz?
Sevgili öğrencilerim, hepiniz nasıl ki ailelerinizin biricikleriyseniz okadarda birbirinizden farklısınız. Hepinizin karakterleri, ilgileri, yetenekleri ve yaşam koşulları farklıdır. Bukadar farklılığın yanında hepinizin aynı şekilde motive olmasını beklemek yanlış olacaktır. Onun için motivasyonu arttırmanın birçok yolunu okurken sizi sizden daha iyi tanıyan kimsenin olmadığını bilerek kendi ilgi ve yeteneğinize uygun olanlar üzerinde durup bunları uygulamaya koyulun.
Çalışma Ortamınızı Düzenleyin
Çalışma ortamınızı var olan imkanlar doğrultusunda çalışmaya uygun hale getirmeniz başlangıç için şarttır. Mümkün mertebe dikkatinizi dağıtacak gürültü, resim, teknolojik aletleri çalıştığınız ortamdan uzak tutarak çalışmalarınızdan daha yüksek verim alabilirsiniz. Çalışma ortamınız ile uyuduğunuz alan birse yönünüzü uyuduğunuz bölgenin ters tarafına çevirin ki zihniniz sizi uyku moduna sokmasın.
Kendinizi Kontrol Etmeyi öğrenin
Üzerinde çalıştığınız problemleri çözerken kendinize seçme hakkını mutlaka tanıyın ancak bu seçimleri yaparken bunların sonuçlarını mutlaka düşünün. Her seçimin olumlu-olumsuz etkisi olacağından doğru seçimi yapmak sizin için daha kolay olacaktır.
Amaçlarınızı Belirleyin
Ulaşmak istediğiniz amaç ve hedefleriniz açık, net ve anlaşılır olsun. Yüksek motivasyon için gereken en büyük etken niçin çalıştığınızı bilmenizdir. Kısa-orta-uzun vadeli hedefler belirleyin. Dikkat etmeniz gereken şey, hedefleriniz çok yüksek olabilir ancak kesinlikle ulaşılabilir olmasıdır. Her kısa hedefe ulaştıktan sonra hedeflerinizi gözden geçirin bu sayede ulaşılması kolay ve güncel hedefleriniz olacaktır.
Kendinize Ödül Verin
Belirlediğiniz kısa hedeflere ulaştıkça kendinize ödül vermeniz sizi bir sonraki hedefe daha yüksek motivasyonla daha kısa sürede ulaştıracaktır. Bu ödül soyut veya somut olabilir.
Kendinize ödül vermeniz ulaştığınız hedefin size verdiği başarıyı pekiştirecektir.
Grup Çalışması Yapın
Bazı hedeflerinize grup çalışmasıyla daha kolay ulaşabilirsiniz. Birbirinize yardım etmek ve birbirinizle tatlı rekabetin içerisine girmeniz, üzerinde çalıştığınız probleminizi daha anlaşılır ve daha eğlenceli hale getirebilir. Değerli öğrenciler neyi anladığınızın yanında neyi anlamadığınız da önemlidir bunun için de grup çalışmasında üstlendiğiniz görev size bu farkındalığı kazandıracaktır.
Kendinizi Tanıyın Ve Kendinize Güvenin
Her insanda başarılı olma isteği vardır ancak her insan başarıya giden yolu ve yöntemi bilmeyebilir, onun için ilk önce kendinizi eleştirip güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmeniz gerekir. Bunun akabinde bu zayıf yönlerinizin desteklemenin yanında güçlü olduğunuz özellikleri kullanarak yapabileceklerinizden emin olun ve kendinize güvenin.
Gelişmelerinizi İnceleyip Takip Edin
Belli bir zamanda başladığınız yer ile bulunduğunuz yer arasındaki farkı izleyin, bu sayede çizdiğiniz yolun ve uyguladığınız yöntemin doğruluğunu teyit etmiş olursunuz. Hedeflerinizi ve hedeflerinize olan uzaklığı bilmeniz motivasyonunuzu arttıracaktır. Ancak gelişiminizi takip ederken zaman faktörünü unutmamanız gerekiyor çünkü yaptığınız doğruların zamanında yapılaması size başarı getirmeyecektir bu motivasyonunuzu düşürüp sizi bir sonraki hedefinizden uzaklaştıracaktır.
Değerli öğrencilerim sizlere sunulan tüm imkanlar aynı zamanda sizin için birer sorumluluktur. Bu sorumluluklarınıza sarılarak o güzel ve umut dolu hayatlarınıza anlam yükleyebilirsiniz.
Sevgi ile kalın.
SEYFETTİN ERBEYİ