Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
İnternet hanımefendisi olun!
Sosyal ağlarda "Hanımefendiliği" korumanın ve karizmayı çizdirmemenin yolları
Ekleyen: Uzm. Klinik Psk. Serdal GÜR | Okunma: 1569 | 19.01.2014

Twitter'a ısınamadığımı ve bir "Facebook'kolik" olduğumu inkâr edemem. Ben büyük keyifle ve özenle profilini sektirmeden güncelleyenlerdenim. Yeni, eski, güzel, komik çıktığım resimlerimi de bol bol yüklüyorum. Böylece resimli, videolu bir anı defteri oluşturuyorum. Bazen kedim başrollerde oluyor, bazen kendim fakat Cosmopolitan'dır ortak noktamız ve buluşma sebebimiz şu anda var olan 3500 tanıdığım, tanımadığım arkadaşımla. Gayet dürüstçe ve olabildiğince en doğal halimle içimi döküyorum Facebook sayfamda. Dışarıda nasılsam, profilimde de aynı kişiyim. Olabildiğince dediğim de şudur; hepimizin stresli, depresif, mutsuz, umutsuz olduğu zamanlar, günler oluyor… Robot değiliz nihayetinde; o zamanlarımda zehir zemberek açıklamalar ve imalarda bulunmak yerine "pozitif" şeylerden söz etmeye gayret ediyorum. Facebook sayfamdan rahatsız olan erkek arkadaşım olursa, tabii ki elimden bir şey gelmez/gelmiyor. Ne dışarıda, ne Facebook profilimde istesem de bambaşka biriymişim gibi kendimi gösteremem.

Her gün Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde birçok fotoğraf, duygu ve düşünce paylaşıyoruz. Ama bu kadar gizemsiz ve açık olmak bir kadın için doğru mu? Sosyal ağlarla alenileşen hayatımız, karşı cins ve iş ilişkilerimizi nasıl etkiliyor? Twitter ünlülerine, yazarlara, psikologlara, insan kaynakları uzmanlarına ve "aşk doktorları"na sorduk.

 

ÇARPICI OLMAK İÇİN DEKOLTEYE VE KÜFRE İHTİYAÇ YOK

Tambirleydi
(Twitter ünlüsü)

İnsanlar özel hayatlarını korumalı. Sonsuz imkân sunuluyor diye her şey paylaşılmamalı. İlişkilerini fotoğraflarla herkese yayınlayıp, yine herkesin önünde ayrılıyorlar. Hatta yüz yüze görüşmeye gerek kalmadan ilişki durumu belirlenebiliyor. Artık apaçık konuşmalı gibi bir tutum var. Bir kadının en çok kaçınması gereken durum bence bu. Küfürbaz bir ağız üç erkeğin hoşuna gidiyorsa 300 erkeğin de sapıklığına zemin hazırlıyor. Düşünceleri çarpıcı hale getirmek için küfre veya dekolteli fotoğraflara ihtiyaç yok. Fotoğraflara yapılacak gereksiz yorumlara engel olmak için de bir block listesi oluşturulmalı.

 

PAYLAŞIMLARIMIZ KİMLİĞİMİZ OLUYOR

Zodyakli
(Twitter ünlüsü)

Artık flörtlerdeki sorular da dijital çağa ayak uydurmaya başladı. "Facebook'a eklemeli miyim?", "Paylaştığım videoları beğeniyor, sence benden hoşlanıyor mudur?" gibi… Yalnızca komik kedi videosu beğenen bir adam var karşımızda ama buna rağmen o beğeni kişinin kendini beğendiğini sanmasına yetiyor. Yani sayfalarımız, paylaşımlarımız bizim kimliklerimiz haline gelmiş durumda. Bu nedenle paylaşımlarımız özellikle iş hayatında büyük sorun. İş yerinde resmi durduğunuz patronunuzun "Panpa akşam Bebek'te içelim mi?" yazması, Serdar Ortaç'ın The Wall'u söylemesi ile aynı ciddiyetsizlikte. Bir sonraki gün patronunuza "Panpa bu dosyalar hazır" diyemiyorsunuz. Sosyal paylaşım sitelerine yalnızca üye miyiz yoksa onlar bizim kimliğimiz mi? İşte bu çizgiyi çizebilmek çok önemli.

KIYMAYIN BİZE CİCİM AYI

Siminya
(Twitter ünlüsü)

Bir ilişki iyi de gitse kötü de gitse internette mutlaka kinayeyle devam ediyor. Sevgiliye alt metinlerle dolu mesajlar yollanıyor. Bu bazen Demet Akalın'dan "giderli" bir şarkı sözü oluyor, bazen gülücükler, bol keseden noktalama işaretleri falan. Ama bu aksiyonlar mutlaka herkesin görebileceği şekilde yapılıyor. Hele kavga edilmişse daha da çok şarkı sözü, daha vurucu özlü sözler ve daha bol ünlemle saldırıya geçiliyor. Bunun samimiyet olduğu gibi bir inanış hâkim. Evli çiftlerde de sosyal ağlardan kaynaklanan hırgürler çıkabiliyor. Bir de yeni evli çiftlerin cicim aylarını canlı canlı izlemek istemiyorum artık. "Diş fırçamızla dişimizi fırçaladık, aşkitoşum napaymış? Kocişim kediciğin şeni özledi miyavvv" mesajlaşmalarını görmeye bu can dayanamayabilir. Kıymayın bize cicim ayı çiftleri. Hanımefendiliğini korumak isteyen kadının "Hanimefendi_Kadin" nick'i alarak hanımefendiliğini koruyacağını düşünüyorum.

 

SONUNUZ DORIAN GRAY'İN PORTRESİNDEN HAZİN OLUR

Arzum Uzun
(Aşkın 8 Kusuru kitabının yazarı)

Kadınların kendilerini "social media bitch" olmaktan korumaları için gereken tek şey, tüm histerik hezeyanlarını durumlarına yazmamaları. Tamam, bu kendilerini yalnız hissetmelerini önlüyor olabilir; ama uzun vadede zavallı görünmelerine neden oluyor. Hiçbir erkek, zavallı bir kadını sevmez. Facebook fotoğraflarına ve arkadaşlarla şakalaşmalara gelince… Facebook fotoğraflarınızı ve durumunuzu istediğiniz insanlara kapatabiliyorsunuz. Eğer kendinizi kasmadan takılmak istiyorsanız, sevgilinizin istemediğiniz şeyleri görmesini engelleyin. Ayrıca, sevgiliyi kıskanıp Facebook duvarına saçma sapan şeyler yazmak, Twitter'dan sevgiliye ahmakça mesajlar içeren tweet'ler yazmak son derece zavallı ve rezil hareketler. Facebook ve Twitter profil fotoğraflarına bikinili fotoğraflarını koyan arkadaşlara buradan seslenmek istiyorum: Derdiniz ne ya da ne yiyip içiyorsunuz, sarhoş musunuz? Kime neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz? O memeli fotoğraflar kadınların hepsinin itibarını sıfırlıyor. Ayrıca partilerde yarı baygın gözlerle, kafa bir milyonken çekilmiş fotoğrafları da ortadan kaldırmak lazım. Son bir tavsiye: İçip tweet atmayın! İçip sevgilinize mesaj atmamanız gerektiği gibi. Her gittiğiniz yerden durum bildirimi yapmayın. Vallahi mevcut ya da muhtemel sevgiliniz önünüze gün sonu gibi döker o raporu! Ve günün sonunda, olmadığınız biri gibi davranmayın. Alemci kadın tribi çok moda oldu bu ara; bir de bunu iyi bir şey zannetmeye başladı bazı kızlar. Yapmayın etmeyin! Yiyin, için, gezin tabii ama hepiniz stabil bir koca ararken, her gece başkasıyla yatan kız portresi çizmeyin; sonunuz Dorian Gray'in portresinden hazin olur, vallahi evde kalırsınız.

 

ŞURADAYIZ, BURADAYIZ MESAJLARI 'KOLAY KADIN' ALGISI YARATIYOR

Mehmet Coşkundeniz
(Gazeteci, Nam-ı diğer Aşk Doktoru)

Bir kadın Twitter ya da Facebook'a "Şuradayız, buradayız, şunu içiyoruz, şunu yiyoruz, deli gibi eğleniyoruz" diye mesajlar yazıp bir de bunları gösteren fotoğraflar koyduğunda erkekte "kolay kadın" algısının oluşmasına neden olabiliyor. Bunlar erkeğin "cüret"ini artıran şeyler. Bir Twitter kullanıcısı bana, "Ben daha ilk buluşmada yatağa atılacak kadın olarak mı görülüyorum uzaktan?" diye sormuştu. Eğlenceyi seven, arkadaşlarıyla sosyal ortamlarda çok sık bulunan bir kadındı bu. Twitter'daki çok sayıda takipçisi ona "Buluşalım, gezelim, akşam da otelde yer ayırttım" gibi mesajlar yolluyormuş örneğin. Yalnız şunu belirtmekte fayda var: Sosyalliği abartan bu kadınların çoğu yalnız. Yani hayatlarında bir erkek yok. Abartılı sosyallik yalnız kadınların takipçisi olan erkeklere "ben çok sosyalim, çok eğlenceliyim" mesajı verdiği şeklinde algılanıyor. Tabii sosyal medya sayesinde ilişkiye başlamış kadınlar var. Ben sosyal medyayı, kendi sosyalliğimizin dışında tutmuyorum.

 

BUGÜN YEDİĞİNİZ HURMALAR YARIN…

Ayşe Brav
(Gazeteci)

Ben en başından beri Facebook'tayım ve hiçbir problem yaşamadım. İnsanlar sizin cevaplarınızdan, duruşunuzdan mesajı net olarak alıyor ve ona göre yaklaşıyor. Amaç flört etmek ise, seviyesizce yapmadığınız sürece yine problem olmaz. Ama şu an özellikle Twitter'da yapılan ayarı kaçmış konuşmaların en önemli nedeni gündem olabilmek. Gerçek bir sanatçı veya gerçek bir hanımefendiyseniz ve değerleri, normları düzgün bir ailede yetiştiyseniz, sevgilinizle yatak odanızı, aldatıldığınızı ve benzer mahrem konuları halka anons etmezsiniz. Ediyorsanız da hakareti göze almalısınız. Ne demiş atalarımız; bugün yediğimiz hurmalar yarın malum bölgelerimizi tırmalar.

HANIMEFENDİLİĞİN ÜSLUPTA ARANMASINA KARŞIYIM

Sokaktakimadam
(Twitter ünlüsü)

Yaşadığımız ülke maalesef kadını, erkekten bir adım geride hissettirmekte. Bir erkek küfür ettiğinde bu çok normal karşılanırken, bir kadının az da olsa argo kullanması çok yanlış bulunuyor. Toplumsal rolümüz gereği kadınlara yüklenen bir hanımefendilik kavramı söz konusu. Fakat hanımefendiliğin getirdiği terbiyenin daha çok giyimde kuşamda ve üslupta aranmasına karşıyım. Ama buna inanmamam bunu uygulamadığım anlamına gelmiyor tabii ki. Paylaştığım fotoğraflara dikkat ediyorum. Sonuçta tek sorun erkek arkadaşlar değil, artık ailelerimiz de Facebook'ta. Facebook'ta değil ama Twitter'da inanılmaz özgür hissediyorum. Bunun bir nedeni de kimlik gizliliği. Dilediğimce argo kullanabiliyorum. Tabulara dokundurmalar yapabiliyorum. Erkek arkadaş, dışlanma korkusu olanlar paylaştığı fotoğraflara, kurduğu cümlelere, kullandığı dile ve net ortamındaki arkadaşlarına dikkat etmeli.

 

BİR SOSYALLEŞME OBEZİTESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ

İpek Aral Kişioğlu
(İnsan Kaynakları Uzmanı)

İnsanlar önceden gündelik hayatın hızlı ve spontane akışı içinde kendilerini ifade edemiyorlardı. İnsanlarla olan ilişkilerini gündelik kısıtlı çevreleriyle yürütüyorlardı. Sosyal ağlar insanların yeknesak hayatlarına irili ufaklı pek çok yeni pencere açtı. Ancak "sosyalleşme obezitesi" ile karşı karşıyayız bugün. Teknolojiyi üreten beyinler çok hızlı. Biz tüketiciler de onların hızına ayak uydurmaya çalışıyoruz ve sosyal ağları tüketmek adına bünyelerimizin kaldırabileceğinden fazla sosyalleşiyoruz. Sonra da iş hayatında bu aşırı sosyalleşmenin karşımıza çıkardığı problemlerle uğraşıyoruz. İnsanlar haklı olarak "Ne yapacağız yani, işe giremeyeceğim korkusu ile gülmeyim mi, yazışmayayım mı?" diyorlar. Ben de birden çok sosyal ağı çok aktif olarak kullanıyorum. Ve günlük hayatımda ne isem sosyal ağlarda da aynıyım. Mesleki bilgimi paylaşıyorum. Aslında sosyal ağlar akıllı kullanılırsa kariyer yolunda insanlara hayallerinde göremeyecekleri kapıları açabilir. Sosyal medya bu güce sahip. Bir tuş ötenizde büyük bir şirketin yöneticisi yazışabilir hale gelmenizi sağlayabiliyor teknoloji.

FOTOĞRAFLAR DAHA ÇOK İŞ-AİLE ORTAMINDAN OLMALI

Feyza Bayraktar
(Psikolog)

Hanımefendilik konsepti Türk kültüründe daha çok gizemli olmak, mesafeli olmak, argo konuşmamak gibi özellikler taşıyor. Özellikle kişinin az fotoğraf koyması, koyduğu fotoğrafların da daha çok iş ortamında olması, aile ile çekilmiş olması, denizde, havuzda, bikinili, mayolu olmaması (vücut konusunda da gizemli olmak) bu imaja destek olabilir. Güvenlik ayarlarından kişinin kendi profilinin sadece belli kişilere açık olması, ilgi alanları, beğendiği sayfalar, üye olduğu gruplar konusunda daha özenli davranması (entelektüel bir portre çizmek istiyorsa eğer ona uygun ilgi alanları sıralamak gibi), arkadaşlarının yazdığı duvar yazılarından uygunsuz gördüklerini silmesi (argo içeren) ve arkadaşlarını bu konuda uyarması, ilişki statüsünü gizlemesi, kendi özeline ait çok fazla bilgi vermemesi, yaptığı yorumlarda da uygun, özenli bir dil kullanması, çok gerek olmadıkça yorum yapmaması bu imajı çizmesine yardımcı olacaktır.

Aktüel.com.tr

« Önceki HaberSonraki Haber »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 19

Hayrı giymemesi gerekir
% 73

Fikrim Yok
% 7

Toplam Tekil Hit: 3150513
Toplam Çoğul Hit: 22501788
Kimler Online ?
25 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz