Şifreni mi unuttun ?
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen üye değilseniz burdan kayıt olun.
Google Grupları
Turk PDR grubuna abone ol
E-posta Adresiniz:
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARINDA GÖREV VE SORUMLULUKLAR
Müdür kaynaştırma uygulamaları için kurumda gerekli düzenlemeleri planlar. Ve uygulanmasını sağlar, özel eğitim hizmetleri kurulu ile işbirliği yapar.
Ekleyen: Serdal GÜR | Okunma: 4945 | 24.01.2011
Madde:72 ilgili mevzuatta belirtilen görevlerin yanında:
1. Müdür kaynaştırma uygulamaları için kurumda gerekli düzenlemeleri planlar. Ve uygulanmasını sağlar, özel eğitim hizmetleri kurulu ile işbirliği yapar.

2. Gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen bireyselleştirilmiş eğitim programını uygular, değerlendirir gerektiğinde bireye, aileye öğretmene ve kuruma bilgi verir.
3. Öğretmen; özel eğitim gerektiren hizmetlerin sınıf tarafından sosyal kabulü için önlemler alınır. Bireysel ve gelişim özelliklerini dikkate alarak değerlendirme yapar. Programını bireyselleştirerek uygular. Bu çerçevede aileler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde çalışır.
4. Rehber öğretmen, psikolojik danışman, kaynaştırma uygulaması kararı ile gelen öğrenciler için uygun eğitim ortamının düzenlenmesinde ve uygulamada yer alan öğretmenlere, öğrencilerin gelişimlerini izleme ve aile eğitimi konularında rehberlik eder.
5. Aile programın uygulanması sırasında çalışmalara etkin bir şekilde katılır, gerektiğinde eğitim araç-gereç desteği sağlayabilir.
6. Özel eğitim gerektiren birey; değerlendirme sonrasında çıkan eğitim önlemi ve yöneltme kararında isteğini belirtir.

DEĞERLENDİRME:
Madde-73 kaynaştırma uygulamalarında eğitimlerini sürdüren öğrenciler, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınav yönetmeliğine göre değerlendirilir. Ancak bireysel ve gelişim özellikleri dikkate alınarak sınavlarda gerekli önlemler alınır ve gerekli düzenlemeler yapılır. Değerlendirmede özellikle bireyselleştirilmiş eğitim programlarında hedeflerin gerçekleştirilmesi esas alınır.
Zihinsel öğrenme yetersizliği olan öğrencilere; ilköğretim sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ancak yaşı ve fiziksel gelişimi uygun öğrenciler, sınıf öğretmeninin önerisi ve ailelerinin onayı ile 1. Sınıfı iki yıl tekrar edebilir. İlköğretim programını başarıyla tamamlayanlara diploma; alınan her türlü özel eğitim önlemine rağmen ilköğretim programı uygulanmış ilköğretim programının amaçlarını gerçekleştiremeyen öğrencilere öğrenim belgesi verilir.
Görme yetersizliği olan öğrencilere; yazılı yoklamalarda yeteri kadar zaman verilir. Braille- kabartma yazı olarak verilen yanıtlar sınavdan hemen sonra öğretmenin öğrenciye okutması ile değerlendirilir. Yazılı yoklamalarda daktilo, bilgisayar gibi cihazlardan yararlanılabilir. Bu öğrenciler, çizimli ve şekilli sorulardan muaf tutulurlar.
İşitme yetersizliği olan öğrenciler; ilköğretim ve orta öğretimde, istekleri doğrultusunda, yabancı dil programlarının bazı konularından ya da tamamından muaf tutulurlar. Bu öğrencilerin başarıları yazılı sınavlar, ödevler ve projelerle değerlendirilir.
Ortopedik yetersizliği olan öğrencilerden; yazmada güçlük çektiği belirlenenler sözlü olarak değerlendirilirler. Sinir sisteminin zedelenmesi ile ortaya çıkan yetersizliği olanlar ise, çoktan seçmeli testler ile değerlendirilir.
Dil ve konuşma güçlüğü olan öğrencilerin değerlendirilmesinde yazılı sınavlar, ödevlet ve projeler dikkate alınır.
Özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler; güçlükten etkilenme durumlarına göre yazılı sınava veya değerlendirmelerin herhangi birinden istekleri doğrultusunda muaf tutulurlar. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği olan öğrencilerin bu özellikleri gözönüne alınarak kısa yanıtlı ve az sorulu yazılı sınavlar, ödevler ve projelerle değerlendirilirler.
Otistik ve duygusal uyum güçlüğü olan öğrencilerin değerlendirilmeleri; öğrencilerin hazır oldukları zamanda yapılır.
Sosyal uyum güçlüğü olan öğrencilerin durumu okul tarafından ayrıntılı bir rapor düzenlenerek özel eğitim hizmetleri kuruluna gönderilir. Özel eğitim hizmetleri kurulu, bu öğrenciler için tedavi, psikolojik danışmanlık, rehabilite, bakım gözetim koruma altına alma, moral ve maddi destek gibi konularda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurarak, gerekli önlemlerin alınmasını sağlar. Bu öğrencilerin değerlendirilmesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri servisinin görüşü dikkate alınır, esnek ve hoşgörülü davranılır.
Alınan özel eğitim önlemlerine rağmen, her tür ve kademede bir dersin öğretim programında başarısız olan öğrenci; diğer derslerindeki ortalamaya bakılarak, genel başarı ortalamasının altında bir notla değerlendirilmez.

« Önceki MakaleSonraki Makale »

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız veya facebook hesabınız ile yorum yapın.



 1. Psikolojik Danışmanın Önlük Giymesi Uygun Olur mu?

Evet giymesi gerekir
% 21

Hayrı giymemesi gerekir
% 67

Fikrim Yok
% 12

Toplam Tekil Hit: 3755631
Toplam Çoğul Hit: 31049454
Kimler Online ?
47 Ziyaretçi, 0 Üye
En son üyemiz H.HOCA, Hoşgeldiniz.

Copyright © Turkpdr.com | 2010 | Bu sitede yer alan içerikler kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz ve yayınlanamaz